Na drugem tekmovalnem večeru DSZG 2016, festivalu Popevka, smo slišali 10 novih pesmi. Zmagovalna pesem 40. Popevke je Kaj je to življenje? v izvedbi Eve Boto. Med tremi finalisti so jo izbrali gledalci in poslušalci. Strokovna žirija pa je, upoštevajoč vse tekmovalne pesmi festivalov Poprock in Popevka, podelila še štiri nagrade.
 

Zmagovalna popevka je "Kaj je to življenje?"
Ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika GreblaLojzeta Krajnčana, Žige Pirnata in Roka Goloba so na drugem festivalskem večeru DSZG svoje popevke predstavili Eva Černe – Dvigni glas, Lea Bartha – Razširjam roke, Flora in Paris – Naša bajta, Nuša Derenda – Grafit, Eva Boto – Kaj je to življenje, Irena Vidic in Gregor Ftičar – Prihajam k tebi, Eroika– Za vse življenje, King Foo – Začaraj me, Eva Hren – Počasi ter Tinkara Kovač in Anika Horvat – Po zimi.

Po predstavitvi vseh desetih popevk je petčlanska strokovna žirija izbrala tri finaliste - Evo Boto, King Foo in Nušo Derenda. Gledalci in poslušalci so med njimi s pomočjo telefonskega glasovanja izbrali zmagovalno skladbo festivala Popevka, in sicer Kaj je to življenje? v izvedbi Eve Boto. Avtorica besedila zmagovalne popevke je Urša Vlašič, avtor glasbe Matjaž Vlašič, ki je skupaj z Anžetom Rozmanom tudi avtor aranžmaja. Skladba je prejela kar 49 odstotkov vseh prejetih klicev.

Nagrajenci strokovne žirije DSZG 2016
Strokovno žirijo festivala DSZG 2016 so sestavljali Darja Švajger, Neža Buh – Neisha, Tomi Meglič, Slavko Avsenik, ml. in Martin Štibernik. Ta je ob zaključku Popevke, drugega festivalskega večera DSZG 2016, upoštevajoč vse skladbe predstavljene na Poprocku in Popevki, podelila tudi štiri strokovne nagrade:

- nagrado za najboljše besedilo je prejel Feri Lainšček za skladbo Počasi, ki jo je na festivalu odpela Eva Hren;
- nagrado za najboljšo interpretacijo so prejeli King Foo za skladbo Začaraj me;
- nagrado za najboljšo priredbo je prejela skladbaZačaraj me, avtorja Roka Goloba in izvajalcev King Foo;
- nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca pa je prejela Anja Kotar za skladbo Čas je zdaj.

Festival Popevka je odprl Alex Volasko, zmagovalec festivala Poprock. V spremljevalnem programu sta nastopila še Darja Švajger, zmagovalka občinstva Slovenske popevke 2014, in Andraž Hribar, zmagovalec Slovenske popevke 2013. Z venčkom zimzelenih popevk Mlade oči, Med iskrenimi ljudmi in Dan ljubezni so se vsi tekmovalci na festivalu Popevka poklonili Dušanu Velkaverhu, nedavno preminulemu legendarnemu besedilopiscu, ki je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja, s svojimi besedili pa trajno pustil sled v slovenski popevki in zabavni glasbi nasploh.


Skozi festivalski večer je televizijsko in radijsko občinstvo popeljal Mario Galunič v družbi Bernarde Žarn in Lorelle Flego. Urednica festivala je bila Dijana Štraus Svetlik, režiser Nejc Levstik, scenografinja pa Greta Godnič.

Festivalski album DSZG 2016: Popevka | Poprock
Založba kakovostnih programov, ZKP RTV Slovenija, je izdala festivalski album DSZG 2016: Popevka | Poprock, ki poleg vseh 20 pesmi s festivalov Poprock in Popevka vključuje tudi zmagovalni popevki Rudija Bučarja in Darje Švajger na festivalu Slovenska popevka 2014. V spletnih digitalnih trgovinah (npr. iTunes in Google Play) je že na voljo digitalni glasbeni album DSZG 2016: Poprock, od nedelje, 21. februarja, pa bo na voljo še digitalni glasbeni album DSZG 2016: Popevka.


RTVSLO, B.K. & K.F.
(FOTO: Jani Ugrin)