Esma Redžepova, humanitarka in pevka z več kot 10.000 nastopi v svoji 55 - letni karieri, je letos poskusila še nekaj - tekmovala je na Evroviziji. Čeprav pravi, da gre pri Evrosongu le za zabavo in druženje, 70 - letna Esma pove, da je zmaga na tekmovanju za Pesem Evrovizije za vsakega izvajalca zagotovo prestiž. Vabljeni k branju zanimivega intervjuja!

 

 

 

 

 

 

Esma, pozdravljeni. V čast mi je, da ste privolili v intervju za naš spletni portal! Kako ste?
Hvala, odlično sem. Tudi meni je v čast, da lahko del svoje življenjske zgodbe delim z bralci Vašega spletnega portala!

 

Letos smo Vas opazili na tekmovanju za Pesem Evrovizije. Kakšna izkušnja je bila to za Vas?
Kot ste rekli, Evrovizija je bila le ena od mojih glasbenih izkušenj. Gre za eno veliko tekmovanje, ki jo moramo jemati kot mesto za zabavo in druženje. Na žalost pa se je odraz le – te manifestacije prikazal pri naše neuvrstitvi v finalni izbor. Vsi vemo, kak prestiž je, če zmagaš na Evroviziji.

Kako komentirate dejstvo, da so na letošnji Evroviziji vse države bivše Jugoslavije ostale brez finala?
Mislim, da je vmes imela prste prav politika, ker niti slučajno ni res, da bi vse države nekdanje Jugoslavije imele slabe skladbe. Med enim od intervjujev sem omenila tudi predlog, da bi vse države nekdanje Jugoslavije, imele svoje tekmovanje, Balkan Vision. Priključila bi se nam lahko tudi Turčija in Bolgarija in verjamem, da bi na takšnem tekmovanju vsaka država pokazala kvalitetnejši glasbeni material, kot je tisti na tekmovanju za Pesem Evrovizije.
Bomo videli, kaj se bo zgodilo prihodnje leto, ko bo Evrovizija potekala v Köpenhagnu. Slišala sem, da letos Hrvaška ne bo nastopila na izboru, Srbija še vedno razmišlja o sodelovanju, Bosne ni bilo niti prejšnje leto. Ne vem, kako ste se odločili Slovenci, Makedonci smo namreč zelo pohiteli, ter kmalu po izboru določili predstavnico na prihodnjem Eurosongu – Tijano Dapčević. Mislim, da je letos šlo za diskriminacijo bivših jugoslovanskih držav in nič drugega. Mogoče bi morali zamenjati način glasovanja in da se vrne sistem iz preteklosti, ko je glasovala samo kredibilna strokovna žirija, ki je za svoje glasove nosila tudi odgovornost.

 

Od kje Vam karizma, ki jo izražate na vseh nastopih?
Izgleda, da sem se s to karizmo rodila in da jo imam že v genih. Že vseskozi mi največje veselje pomeni nastop na odru in komunikacija z mojo publiko, tako, da jim skozi svoje skladbe predajam različna sporočila.

Izvedli ste več tisoč nastopov. Kje pa se je Vaša kariera sploh začela?
Za mano je že okoli 12.000 koncertov v vseh teh 55 letih moje kariere. S petjem sem začela že kot 12 - letno dekle, davnega leta 1954. S 13 leti sem posnela svojo prvo singl ploščo in takrat bila izjemno popularna v bivši Jugoslaviji. V bistvu je bil moj prvi nastop na natečaju 'Mikrofon je vaš'. To je bil program na Radiu Skopje, kjer so tekmovali mladi talenti. Na tem tekmovanju sem zmagala kot predstavnica svoje osnovne šole. Za tem mi je Steva Teodosievski, kateri je v tem času delal kot program narodne glasbe na Radiu Skopje, ponudil priložnost za sodelovanje. V bistvu je prosil moje starše za njihovo potrditev oziroma odobravanje, da me on šola in da lahko nastopam z njegovim orkestrom. Tako sem torej začela sodelovati s Stevom, kasneje pa se je med nama rodila še ljubezen, vsemu temu pa je sledila še poroka.

 

Katera Vaša skladba Vam je najljubša in jo izvajate na vsakem koncertu?
To je zagotovo skladba Čaje Šukarije, ki je na nek način postala moj značilni znak. Ta pesem je iz začetka moje kariere, pojem jo pa še dandanes in to na vsakem koncertu!

V Sloveniji ste že nastopili. Kolikokrat? Kakšna publika smo Slovenci?
V Sloveniji sem nastopila velikokrat, ampak če me vprašate kolikokrat, ne vem, ker skoraj vsako leto nastopam po nekajkrat pri vas. Nastopila sem že v Cankarjevem domu, na Lent Festivalu v Mariboru, v Cvetličarni, v Križankah, da ne govorim o nastopih v Titovi rezidenci na Brdu pri Kranju. Imam svojo publiko pri vas, v Sloveniji, ki ima rada moje skladbe. Vesela sem, da, vedno, ko nastopim kje pri Vas, napolnimo dvorano do zadnjega kotička.

Koliko skladb ste posnela v svoji karieri?
Približno 500 skladb sem naredila sama, tako tekst, kot glasbo. Potem približno toliko mi jih je naredil pokojni soprog, Stevo Teodosievski, pojem tudi skladbe, ki mi jih naredi Simeon Atanasov, sodelujem pa tudi z ostalimi avtorji. Vse skupaj sem odpela nekje okoli 1200 skladb, ki so postavljene na različnih nosilcih zvoka.

Katera makedonska evrovizijska skladba iz letošnje Evrovizije Vam je bila ljubša? 'Imperija' ali 'Pred da se razdeni'?
Meni osebno je bila bolj všeč prva skladba, 'Imperija'. Ampak, veste, grški politiki so se prepoznali v skladbi, zato mislim, da se je makedonska televizija želela otresti tega pritiska in se posledično odločila za menjavo skladbe. Ta skladba je namreč tudi bolj kvalitetna in v njej je več glasbe, kot v 'Pred da se razdeni'.

 

Letos ste prejeli priznanje za najboljšega narodnega ustvarjalca, iskrene čestitke! Kaj Vam ta nagrada pomeni?
To je največje priznanje, ki ga lahko ustvarjalec prejme v Makedoniji, gre, v bistvu, za priznanje za uspešno delo. Za prejetje te nagrade moraš ustrezati vsem predpisanim kriterijem, katerih ni malo in nikakor niso enostavni. Seveda sem se priznanja razveselila, saj gre za okronanje mojega dosedanjega glasbenega ustvarjanja. Priznanje mi je država podelila za vse umetniško ustvarjanje do sedaj, kot tudi za predstavitev Makedonije v svetu.

Imate sporočilo za bralce spletnega portala UltraPogled.eu?
Vsi, ki me poznajo, vedo, da je moja druga ljubezen, poleg glasbe, seveda, dobrodelnost. Tako da bo moje sporočilo za bralce sledeče: »Ne bodite sebični, če imate 'dva', 'eno' delite z nekom, ki to potrebuje!«

J.V.
(FOTO: arhiv glasbenice)