Ja, prav ste slišali. Ni prvoaprilska. Po tem, ko je lansko leto avstralska pevka Jessica Mauboy, kot del spremljevalnega programa nastopila na odru Evrovizije, je včeraj svetovni splet in socialna omrežja preplavila novica, o kateri imajo oboževalci Evrovizije opazno deljeno mnenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Avstralska televizija SBS je tako včeraj, povsem in popolnoma nepričakovano, na spletu objavila video, kjer TV voditeljica, komičarka in pevka, Julia Zemiro, pompozno najavi nastop Avstralije na letošnjem, jubilejnem, 60. tekmovanju za Pesem Evrovizije.

AustraliaEurovision

Kot je Zemiro pojasnila, bodo svojega predstavnika, s skladbo, predstavili v kratkem, sedaj pa se pojavlja vedno več vprašanj o njihovem nastopu. Nekaj odgovorov Vam pripravljamo tudi tukaj, povzetih iz uradne evrovizijske spletne strani www.eurovision.tv

Ali bo Avstralija tekmovala pod enakimi pogoji kot ostale države tekmovalke?
Tako je. Avstrijska televizija organizatorka, ORF, je ob jubilejnem, 60. tekmovanju za Pesem Evrovizije, k sodelovanju povabila avstralsko televizijo SBS, ki tekmovanje za Pesem Evrovizije prenaša že vrsto let, letos pa so se dogovorili, da bo SBS poslal tudi svojega - enakovrednega - predstavnika.

V katerem od polfinalu bo torej nastopila Avstralija?
Avstralija bo nastopila v sobotnem velikem finalu, ter se tako izognila polfinalnim večerom. Avstralija se bo torej pridružila družini "Velikih 5", držav članic, ki v tekmovanje prinesejo največ denarja (Italija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Francija), ter gostiteljici, Avstriji. 

Bo Avstralija ostala v tekmovanju tudi v prihodnje?
Avstralija je prejela enkratno vabilo za sodelovanje v letu 2015. Teoretično bi lahko ostala v tekmovanju do nadaljnega, če bi vsako leto zmagala na prej omenjenem tekmovanju.

Kako bodo Avstralci izbrali svojega predstavnika? Interno ali prek nacionalnega izbora?
Tega še ne vemo. Predvideva pa se, da bodo Avstralci ubrali pot internega izbora, šušlja se o tem, da je izvajalec že izbran, prav tako tudi pesem. Izvajalca ali izvajalko bodo predstavili v prvem tednu meseca marca.

Če Avstralija zmaga, se bo Evrovizija 2016 odvijala v Avstraliji?
Nikakor. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) se je odločila, da če bo šla zmaga v roke Avstralcem, dogodka ne bodo selili na tisti konec sveta. V primeru zmage, bo avstralska televizija pomagala organizirati izbor v letu 2016, skupaj s televizijo, EBU članico, ki bo potekal v enem od evropskih mest.

Ali bodo Avstralci lahko glasovali tudi preko telefonskega glasovanja?
Avstralci bodo lahko glasovali v vseh treh večerih, prvem polfinalu, drugem polfinalu, ter v finalu. Zaradi vzpostavitve pravega načina glasovanja, se o tem še dogovarjajo, predvsem zaradi časovne razlike v Evropi ter v Avstraliji. Zagotovo bo svoje glasove sporočila strokovna žirija televizije SBS, trudijo pa se, kljub temu, da bo v času javljanja rezultatov, na drugem koncu sveta zgodnja jutranja ura, da bi vzpostavili pravi sistem, ki bi ustrezal njihovim gledalcem.

Zakaj Avstralija in ne katera druga država?
Avstralija ima dolgo zgodovino prenosa tekmovanja za Pesem Evrovizije, prav tako pa je Avstralija polnopravna članica EBU, torej ima pravico sodelovati na prej omenjenem tekmovanju. Avstralija je tudi ena izmed držav, kjer je tekmovanje za Pesem Evrovizije na sporedu kot najbolj gledan TV šov v letu, pa tudi baza oboževalcev je ogromna - v primerjavi z Avstralijo, je popularnost Evrovizije v Evropi - nična.

Le kdo bo predstavljal Avstralijo? Natalie Imbruglia, Sia, Kylie Minogue, Iggy Azalea, mogoče prav lanskoletna "predstavnica" Avstralije na Evroviziji, Jessica Mauboy? Počakati bomo morali do začetka meseca marca.


Lansko leto je avstralske barve, v spremljevalnem programu, nosila Jessica Mauboy. (FOTO: Andres Putting - EBU) 
 

J.V.
(FOTO: EBU & Eurovision.tv)