MakeMakesMaraaya"Gradimo mostove" je slogan letošnjega izbora za Pesem Evrovizije, ki bo od 18. do 23. maja 2015 potekal na Dunaju. Organizatorji tega največjega glasbeno-televizijskega spektakla, ki si ga vsako leto ogleda 195 milijonov gledalcev po celem svetu, so prepričani, da bo ta jubilejni dogodek tokrat nekaj posebnega. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napreden, moderen in odgovoren mednarodni televizijski spektakel
»Na Dunaju bomo letos organizirali napreden, moderen in odgovoren mednarodni televizijski spektakel. Vanj želimo vključiti vse ljudi in graditi mostove med državami, jeziki in kulturami, prav tako pa tudi med generacijami in različnimi pogledi na svet,« je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predstavnik avstrijske nacionalne televizije ORF Roman Horacek. Predstavil je nekaj tehničnih podatkov o sceni, ki bo letos v obliki očesa s premerom 44 metrov. Napovedal je, da bo v dvorani Stadthalle potekalo 12 prireditev, ki se jih bo udeležilo 110.000 obiskovalcev. Kdor si ne bo mogel zagotoviti vstopnic, si bo prenose šovov lahko ogledal v Evrovizijski vasi na trgu Rathausplatz pred mestno hišo, kjer pričakujejo okoli 10.000 obiskovalcev dnevno. 

Slovenski in avstrijski glasbeniki
Lani je bradata pevka Conchita Wurst s pesmijo „Rise Like a Phoenix“ na izboru za Pesem Evrovizije Avstriji senzacionalno priborila zmago. Zato bo največji zabavni spektakel po 48 letih ponovno potekal v Avstriji. 19. in 21. maja 2015 se bodo države udeleženke v dunajski dvorani Stadthalle najprej pomerile v dveh polfinalnih šovih, 23. maja pa bo potekal finale 60. Evrovizijske popevke. Ker je Avstrija gostiteljica, se bodo avstrijski glasbeni predstavniki The Makemakes uvrstili direktno v finale. „Veseli smo, da bomo imeli možnost zastopati Avstrijo in da smo v okviru izbora lahko pripotovali v tako čudovito deželo, kot je Slovenija,“ je med obiskom v Ljubljani povedal pevec skupine Dominic Muhrer. Slovenski duo Maraaya bo nastopil v drugem polfinalu 21. maja. Na skupni novinarski konferenci v Ljubljani sta slovenska predstavnika Maraaya pohvalila organizacijo izbora za Pesem Evrovizije in upata, da bodo Slovenci ponosni na njun nastop. 

Tiskovka
Na fotografiji od leve proti desni: Maraaya, Paul Estrela (manager skupine The Makemakes), Roman Horacek (vodja odnosov z javnostmi za ESC15 pri ORF), Simona Lucija Dvoršak (vodja Compress Ljubljana) (FOTO: © COMPRESS/Domen Grögl)

 

Eurosong 2015 bo "zeleni dogodek"
Jubilejni 60. izbor za Pesem Evrovizije bo prvič v svoji zgodovini zasnovan kot okolju prijazna prireditev. Poudarek bo predvsem na omejevanju količine odpadkov, uporabi javnega prevoza in družbeni odgovornosti. Tako bo, na primer, oskrba z električno energijo zagotovljena preko javnega omrežja, medtem ko bo uporaba agregatov čim bolj omejena. Ker je pri velikih dogodkih precejšnji del učinkov na okolje mogoče pripisati načinu prihoda obiskovalcev, bo mesto Dunaj vsem akreditiranim obiskovalcem in novinarjem omogočilo brezplačno uporabo javnih prevoznih sredstev, saj bodo vstopnice za dogodek veljale kot vozovnice. Da bi obiskovalce še dodatno spodbudili k naravi prijaznemu prihodu na prizorišče, bodo v tednu evrovizijske prireditve intervali voženj podzemne in cestne železnice krajši. Pri pogostitvah bodo stregli visoko kakovostna in ekološka živila iz Avstrije. Velik poudarek bo tudi na omejevanju količine odpadkov, in sicer z uporabo kozarcev, posode in pribora za večkratno uporabo ter z brezplačno vodo iz pipe. Take okoljevarstvene ukrepe bodo izvajali tako na vseh 12 glasbenih šovih kot tudi v Evrovizijski vasi na trgu Rathausplatz pred dunajsko mestno hišo. 

AvstrijaIamYours

Vpliv na dunajski turizem
Državna turistična organizacija, Österreich Werbung, je v sodelovanju s prof. Egonom Smeralom z zasebne Univerze za turizem MODUL na Dunaju pripravila vnaprejšnje ocene učinkov izbora za Pesem Evrovizije na turizem. Tako zaradi izbora za Pesem Evrovizije pričakujejo približno 75.000 nočitev tujih gostov, ki bodo ustvarili promet v višini najmanj 15 milijonov evrov. Zaradi teh bodo nastali dodatni neposredni in posredni učinki v višini najmanj 11,5 milijona evrov in približno 150 občasnih delovnih mest za polni delovni čas.

M.P., J.V.
(FOTO: © COMPRESS/Domen Grögl)